De oppervlakte van onze darmen is enorm. De dunne darm is ongeveer 6 meter lang en heeft door een zeer geavanceerde opbouw met kleine uitstulpingen een totaal oppervlak van 150 tot 200 m2 (een tennisveld).
Onze darmen zijn op de eerste plaats onderdeel van ons spijsverteringskanaal. Voedsel komt via de mond, slokdarm en maag in onze darmen, waar we de bruikbare stoffen opnemen in ons lichaam. Het restant verlaat ons lichaam via de ontlasting.
Daarnaast hebben onze darmen een grote verdedigingstaak, ze vormen namelijk een belangrijke barrière. Samen met onze voeding komen er dagelijks stoffen mee onze darmen in, welke we niet willen opnemen in ons lichaam. Het sterk houden van onze darmen en het darmeigen immuunsysteem, helpt om ziekteverwekkers direct uit te schakelen.
We willen het vaak niet weten, maar in onze darmen leven biljoenen bacteriën die samen ongeveer 1,5 kilo wegen. Bacteriën in onze darmen, het klinkt raar, maar een groot deel hiervan hoort hier. We hebben er als het ware een samenlevingscontract mee afgesloten. Wij bieden hen een warme veilige omgeving en zij maken voor ons stofjes aan die wij nodig hebben. Zo maken ze bijvoorbeeld vitamines, voeding voor onze darmcellen en helpen ze om de verdedigingstaak van de darm uit te voeren.
Een ander soort bacteriën komt met voeding mee onze darmen in. Ze hebben over het algemeen weinig nut, maar mogen niet in te grote aantallen aanwezig zijn want dan gaan ze voor problemen zorgen. Zolang onze darm stevig is en ons immuunsysteem op orde, zal er een balans zijn in ons darmmicrobioom (alle bacteriën in de darm samen).
Wanneer om wat voor reden dan ook het evenwicht in onze darmen verstoord wordt, kunnen er klachten ontstaan. Vaak zullen dit in eerste instantie buik-gerelateerde klachten zijn, zoals buikpijn, buikkrampen, opgeblazen gevoel, winderigheid, maagzuur, obstipatie of diarree. Ook kunnen voedselintoleranties ontstaan.
Wanneer deze situatie aanhoudt, kan de darmwand verslechteren en kunnen ziekteverwekkers ons lichaam (onze bloedbaan) binnen waardoor fysieke of mentale klachten in het gehele lichaam kunnen ontstaan.
Het is van belang dat de balans in de darmbacteriën goed blijft. Invloeden van buitenaf, zoals moderne bewerkte voeding, gifstoffen en antibiotica, geven helaas verstoringen.
Ik merk dat ook tieners steeds vaker last hebben van hun buik en spijsvertering, ook deze leeftijdsgroep help ik graag in hun zoektocht naar een verbetering van de klachten.
Wanneer je wil werken aan je darmgezondheid, dan kunnen we een persoonlijk behandelplan opstellen en eventueel jouw darmmicrobioom in kaart laten brengen in een laboratorium.
Copyright © 2024 Orthomoleculaire Therapie Son - Alle rechten voorbehouden
Kamer van Koophandel 86593072 Btwnummer nl003094714b33
We gebruiken cookies om websiteverkeer te analyseren en de ervaring op je website te optimaliseren. Als je het gebruik van cookies accepteert, worden je gegevens gecombineerd met de gegevens van alle andere gebruikers.