Orthomoleculaire therapie als term bestaat nog niet zo lang, in 1968 werd het voor het eerst gebruikt door Linus Pauling, een Amerikaanse scheikundige. Letterlijk betekent ortho: juist of recht, zoals bij orthodontie, het recht zetten van de tanden, of orthopedagogie, de juiste opvoedstijl.
Orthomoleculair houdt in dat we het lichaam voorzien van de juiste moleculen, waarmee we de eigen geneeskracht van het lichaam herstellen en stimuleren, zodat er een optimale gezondheid kan ontstaan. De basis hiervan ligt bij het voeden van ons lichaam door de juiste voeding te eten. Voeding voorzien van voldoende eiwitten, koolhydraten, gezonde vetten, vitaminen en mineralen.
Dat voeding een geneeskrachtige werking heeft, weten we als mensheid al heel lang. Hippocrates (460-377 v.Chr.) kwam al met zijn overtuiging: 'Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding'.
We zien echter dat in de afgelopen eeuwen de focus in de geneeskunde lag op acute problemen en de invloed van voeding op de achtergrond is geraakt. Mensen gingen dood aan infecties en virussen waarvoor een oplossing werd gezocht. De nadruk lag op chirurgie en medicatie waardoor veel mensen beter gemaakt konden worden. De uitvinding van de antibiotica bijvoorbeeld was, en is, de belangrijke oplossing voor vele bacteriële infecties.
In het geval van chronische aandoeningen zien we echter dat er niet altijd een goed antwoord is op aanhoudende klachten. Medicatie moet hierdoor vaak blijvend gebruikt worden. Denk aan medicatie voor bijvoorbeeld hoog cholesterol, hoge bloeddruk, diabetes II of schildklierproblemen. Ook voor ziektebeelden als chronische vermoeidheid, reuma of fibromyalgie is nog geen zicht op genezing. Wellicht moeten we dit dan ook vanuit een andere hoek benaderen.
Met een orthomoleculaire invalshoek gaan we opnieuw op zoek naar het evenwicht dat de basis vormt voor onze gezondheid en stellen we de vraag: wat hebben onze cellen, organen en weefsels nu werkelijk nodig.
Naast voeding hebben ons gedrag en onze leefstijl hier ook invloed op. Hoe vaak eet je? Hoe vaak beweeg je? Sta je vaak onder druk? Neem je voldoende rust voor herstel? Een goede nachtrust bijvoorbeeld zorgt ervoor dat ons lichaam zelf de juiste moleculen gaat aanmaken.
Daarnaast, wanneer we spreken over het voorzien van ons lichaam met juiste moleculen, kunnen we dit ook omdraaien en kijken naar de stoffen die we binnenkrijgen die niet zo goed voor ons zijn. Hier ligt zeker een uitdaging in de huidige leefomgeving.
Volgens wetenschappers is ons DNA in 35.000 jaar nauwelijks veranderd. Onze genen zien er nagenoeg hetzelfde uit, waardoor ook onze primaire voedingsbehoeften hetzelfde zijn gebleven.
Waar onze genen en voedingsbehoeftes hetzelfde zijn gebleven, is onze leefomgeving sterk veranderd.
Zo'n 10.000 jaar geleden pas, gaf de mens zijn zwervend jager-verzamelaar bestaan op en begon met het kweken van gewassen en het houden van dieren. Hiermee ontstonden de eerste dorpen en de landbouw en veeteelt. De consumptie van granen en melk nam daarmee toe, de beschikbaarheid van voedsel werd groter waardoor ook de bevolking in aantal toe kon nemen.
Ongeveer 200 jaar geleden was een tweede ingrijpende verandering in de leefomgeving van de mensheid; de industrialisatie, waarmee de mens in staat werd gesteld om voeding te bewerken. Voedsel werd geraffineerd waardoor waardevolle voedingsstoffen verdwenen. Transvetten, zout, conserveringsmiddelen en kleur- en smaakstoffen werden toegevoegd om producten aantrekkelijk te maken in smaak bij een zo laag mogelijke prijs. De start van de massaproductie van voeding.
Tegen het einde van de 20e eeuw kregen we te maken met de verarming van de landbouwgronden, waardoor de vitamines en mineralen die voorheen volop aanwezig waren in groentes, zijn teruggelopen. Hierdoor zit in de boerenkool die nu op ons bord ligt, minder voedingsstoffen dan in die van jouw opa en oma destijds. Ook het gebruik van landbouwchemicaliën, pesticiden en medicijnen is in de loop van de tijd toegenomen en deze vinden we in ons voedsel en drinkwater terug.
Nu, in de 21e eeuw maken we weer grote veranderingen door. De beschikbaarheid en bewerking van voeding is enorm, overal kun je terecht voor een snelle hap. Het aantal eetmomenten is toegenomen en we bewegen steeds minder.
De komst van internet zorgt ervoor dat informatie direct beschikbaar is, wat veel voordelen heeft. De keerzijde is dat het sociale verplichtingen met zich meebrengt en ervoor zorgt dat we de hele dag aan staan. Dit legt een druk op ons als mens en ons systeem. Stress is een fenomeen waar we allemaal mee te maken hebben.
Biologisch gezien is ons lichaam prachtig ingericht, maar vooral gespecialiseerd in het omgaan met schaarste in voeding. Ons lichaam is niet gewend aan leven in overvloed. De uitdaging van orthomoleculaire therapie is het vinden van een nieuw evenwicht. Hoe voelen we ons opnieuw thuis in onze leefomgeving!
Copyright © 2024 Orthomoleculaire Therapie Son - Alle rechten voorbehouden
Kamer van Koophandel 86593072 Btwnummer nl003094714b33
We gebruiken cookies om websiteverkeer te analyseren en de ervaring op je website te optimaliseren. Als je het gebruik van cookies accepteert, worden je gegevens gecombineerd met de gegevens van alle andere gebruikers.