PMS staat voor het PreMenstrueel Syndroom dat optreedt in de dagen voor de menstruatie. Sommige vrouwen hebben er hun gehele vruchtbare periode last van, maar het kan ook ontstaan na je 30e levensjaar of na een zwangerschap. Richting de overgang nemen de klachten vaak toe. De fysieke klachten kunnen zijn: hoofdpijn, hartkloppingen, vocht vasthouden, opgezwollen pijnlijke borsten, vermoeidheid, duizeligheid, buikpijn of obstipatie. Maar ook kunnen er mentale klachten ontstaan zoals prikkelbaarheid (kort lontje), angst, huilbuien of depressieve gevoelens.
De oorzaak ligt waarschijnlijk in de schommelingen van je hormonen gedurende je cyclus. Samen kunnen we dit in beeld brengen en werken naar een verbetering.
Poly Cystic Overary Syndroom, PCOS, heeft als belangrijkste kenmerk dat er minder vaak een eisprong plaatsvindt, waardoor ook de menstruatie uitblijft. Bij minder dan 2 menstruaties per kwartaal kan er sprake zijn van PCOS. De diagnose kan alleen door een arts gesteld worden aan de hand van een echo en bloedonderzoek.
Het gevolg van PCOS is dat de kans op een zwangerschap kleiner is, vaak zie je dat de diagnose pas wordt gesteld als er een zwangerschapswens is.
Andere aanwijzingen dat er sprake kan zijn van PCOS zijn: overgewicht, vaak moeten eten op een dag, huidproblemen, overbeharing en acné. Herken je de symptomen of heb je de diagnose PCOS, dan kunnen we met een verandering in leefstijl, voeding en supplementen samen werken aan een verbetering van jouw cyclus.
De overgang is de periode waarin de eicelactiviteit bij een vrouw geleidelijk vermindert en uiteindelijk stopt. Het gehele proces van de overgang kan zo'n 5 tot 7 jaar duren en kan ook na de laatste bloeding nog klachten geven. Klachten die hierbij worden ervaren zijn: opvliegers, nachtzweten, droge slijmvliezen (ogen, mond, neus, vagina), spier- en gewrichtsklachten, gewichtstoename en vermoeidheid. Op mentaal gebied kunnen prikkelbaarheid, geheugenproblemen, stemmingswisselingen en stressgevoeligheid voorkomen.
In deze periode is het belangrijk om aandacht te schenken aan je botten omdat de kans op botontkalking na de overgang aanwezig is. Ben je op zoek naar advies voor vermindering van jouw overgangsklachten, dan help ik je graag.
Copyright © 2024 Orthomoleculaire Therapie Son - Alle rechten voorbehouden
Kamer van Koophandel 86593072 Btwnummer nl003094714b33
We gebruiken cookies om websiteverkeer te analyseren en de ervaring op je website te optimaliseren. Als je het gebruik van cookies accepteert, worden je gegevens gecombineerd met de gegevens van alle andere gebruikers.